nedelja, 8. februar 2009

Kutura????


Kultura

Pravijo, da smo edina država, ki ima svoj kulturni praznik. To je lepo- a praznujemo ga na obletnico smrti-konca nekega ustvarjalnega življenja, namesto na obletnico rojstva, življenja in začetka. Morda zato, ker znamo ceniti šele, ko nekaj mine, se konča in je nemogoče, da bi doživelo pohvalo. Kakorkoli že, praznik kulture je. Ste izobesili zastavo? Ne? No, tudi mi smo pozabili-letos. Morda zato, ker se križata Prešernov in Gospodov dan.
Jerca nas je poklicala, da se zberemo v njenem domu in se spomnimo, zakaj je 8. februar praznik. Sprav sem mislila, da je šala-a bilo je prav resno kulturno doživetje. Brez velikih plakatov, brez velikega denarja (kar se v naši Sevnici vse pogosteje dogaja), brez velikega pampa a s pravo mero razmišljanja, da je treba praznik obeležiti. Vsak po svojih močeh, s svojimi idejami in prispevkom.
Verjeli ali ne- pravi kulturni program z recitalom poezije in razmišljanj o kulturi. Celo priredba Prešernove in ena lastna pesem je pripotovala iz ust vabljenih in nastopajočih. Ja, res je- vsi vabljeni smo bili tudi nastopajoči, vsak je prebral, povedal izbrani tekst. In to kar lepo zares, nekdo tudi v nemškem jeziku. Seveda, saj so bile prve Prešernove objave v nemškem jeziku.
Ob vseh mnogoterih proslavah, visoko zvenečih imenih in dragih performansih, je bilo moje nocojšnje doživetje eno izmed prijetnejših. Žal sem se premalo pripravila oziroma sem zadevo vzela kot štos. Ampak-Sonja moja draga- kultura ni štos!
Nekdo je povedal, da je sicer strašno lepo, da imamo kulturni praznik a izrazil je svoj dvom, svojo bojazen, da se tisti, ki bi morali skrbeti za kulturo (a nismo to vsi?) skrivajo za tem praznikom. Kako? Tako, da trpajo v ta predvečer vso kulturo leta, a med letom na to pozabijo. Kaj nam koristi taka kultura??? In strinjam se.
Kulturno v novo kulturno leto- do 2010 bodimo kulturni.

2 komentarja:

Robert Kaše pravi ...

Privatna proslava?!

Odlično ... sliši se skoraj ... romantično ...

Vsekakor, vredno Prešerna.

Sonja pravi ...

ja, res je bilo. nekaj fotk je pa na FB.